Historiek

Home Info Historiek

1996

In 1996 vierde de Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende (°1871) haar 125-jarig bestaan. Naar aanleiding hiervan werd een ambitieus feestprogramma samengesteld. Eén van de ideeën van bestuurslid Roland Boucquez, geïnspireerd door zijn kennismaking met roeiregatta in Henley (2 ploegen per race), Monaco (gebruik van een keerpunt) en de “Schelde­feesten” in Doel (gebruik walvissloepen van de Marine), bestond eruit firma’s uit te nodigen ons jubileum mee te vieren door deel te nemen aan de 1° uitgave van de “Walvissloepenrace” op de laatste zaterdag van de maand augustus 1996.

13 firma’s schreven zich met een verrassende geestdrift in. Reder Willy Versluys schonk uit sympathie een heus scheeps-stuurrad voor de winnaar. Een graveur dacht echter verstaan te hebben “reis” i.p.v. “race”, zodat Rosenbauer Belgium de eerste winnaar werd van de “Walvissloepen REIS”.

Minder grappig was het ongeval met een reddingsboot die met motorpech plotseling krachtig aangezogen werd naar de openstaande sluis (uitzonderlijk veel regen veroorzaakte wateroverlast in het binnenland). De schade bij de 5-meterdiepe duik beperkte zich gelukkig tot lichte kwetsuren en een verloren reddingsboot.

KRNSO wou het bij deze ene jubileumeditie houden, maar de firma’s drongen zelf aan op voortzetting. Het past blijkbaar in de bedrijfsfilosofie werkgevers, kader en werknemers af en toe eens samen te brengen in een andere omgeving dan de werkvloer, bv. op een sportief en tegelijk ludiek gebeuren (Nautical events & business incentives ?). KRNSO bezweek voor deze verzuchting.

1997

1997 Morubel

De 2° uitgave werd opnieuw gewonnen door Rosenbauer Belgium tot grote vreugde van bedrijfsleider Guido Deschacht, die zich ontpopte tot één van de meest geestdriftige medewerkers en ondermeer verantwoordelijk was voor de groeiende lijn inschrijvingen. 17 ploegen, waaronder één Nederlandse. We werden “Internationaal”. Spelbreker was ditmaal de regen.

1998

1998 Schlegel

Voor de 3° uitgave boden zich 20 firma’s aan, weer een verruiming ook naar de andere regio’s toe, Oostende, Bredene, Gistel, Oudenburg, Jabbeke, Brugge … en voor het eerst een damesploeg. Tot grote verbazing van de organisatoren bood zich een dokter van de Vlaamse Gemeenschap aan voor…dopingcontrole. Een plasje was voor de dorstige roeiers geen probleem. Rosenbauer won een derde maal.

1999

1999 Sloepen

Er was blijkbaar geen houden meer aan: 28 firma’s zijn geïnteresseerd. Zelfs uit Lokeren en Aartselaar komen aanvragen… en top of the bill… voor het eerst ook uit… Duitsland. De Europese gedachte indachtig weigeren we niemand. Ook onze grenzen staan open. De Karlsrühese pompenfabrikant “METZ” was meteen goed voor de zege bij haar maidenwedstrijd.

2000

2000

Opnieuw 32 firma’s (de organisatie dreigt uit haar voegen te scheuren) uit België, Finland, Oostenrijk en Duitsland. De kunstenares Josyane Vanhoutte, die o.m. het “Koning Boudewijn”-standbeeld in Oostende realiseerde, schenkt uit sympathie een “eeuwige” Wisselbeker (“The Whaler”) voor één jaar voor de eindwinnaar. Ook zijn er voor het eerst prijzen voor de beste damesploeg en voor de ploeg met de scherpste chrono. De hoofdtrofeeën gaan naar Haven Oostende, de winnende damesploeg komt uit het revalidatiecentrum Bundeling zorginitiatieven Oostende

2001

2001 Trends

2001 dreigt even een rampjaar te worden. KRNSO krijgt te horen, dat de Marine niet langer eigenaar is van de sloepen. Ze worden “weldra” overgedragen aan een project voor sociale tewerkstelling, het M.S.O., vallend onder de bevoegdheid van Haven Oostende. De club en het O.C. sloven zich uit om de boten van de nieuwe eigenaars te lenen, maar uiteindelijk krijgt minister Johan Vande Lanotte het voor ons voor mekaar. De 6de editie kan plaats hebben op 25.08.01. Onze onzekerheid verklaart de mindere opkomst. 20 firma’s met ondermeer Rosenbauer International, die voor de derde maal de lakens naar zich toehaalt.

2002

2002

We krijgen opnieuw de toelating van de heer André Nolf, MSO-diensthoofd, om de onmisbare sloepen, ondertussen met de hulp van de “Vrienden van de Mercator” volledig heropgekalfaterd, te gebruiken voor onze WVSR. Voor het eerst sedert het begin is het organiserend comité grotendeels vernieuwd en verjongd, het nieuwe team doorstaat met glans de vuurdoop. De Oostendse Reddersclub ontpopt zich onder de 19 deelnemende bedrijven tot “Overall” heerser en wint én bij de mannen, én in een recordtijd, én bij de dames.

2003

2003 prijsuitreiking

De vernieuwing zet zich voort, een doorgedreven informatisering zorgt ervoor dat de races en de reeksen elkaar vlot kunnen opvolgen, wat borg staat voor nog meer spektakel. Jacali-Chocolaterie wint met glans, bij de dames gaat Mutoh II met de eer lopen.

2004

2004 Proviron

Opnieuw een zeer geslaagde editie, de ploegen van Proviron (trouwe deelnemer vanaf de eerste editie) bereiden zich zeer goed voor, wat hen de overwinning oplevert zowel bij de dames als in de open klasse !

2005

2005

Een zeer groot deelnemersveld met in totaal 46 ploegen die strijden voor de eer van hun bedrijf! Proviron had sedert het vorige jaar de smaak van de overwinning te pakken en herhaalt hun succes. Ook het bezoek van de “Nele” gaat niet onopgemerkt voorbij!

2006

2006

43 ploegen in deze editie. Loodswezen Oostende doet voor de eerste keer mee en gaat direct voor de overwinning! De dames van Proviron bevestigen nogmaals hun klasse. Wie gaat de uitdaging met hen aan?

2007

2007

50 ploegen nemen deel, meteen een record! Opvallend is het hoge niveau van de deelnemers. DAB Loodswezen Oostende wint nipt van Summa in een zeer spannende finale. Bij de dames is het verschil eveneens miniem, Maenhout Dames kaapt de 1e plaats weg, direct gevolgd door Plantec Dames.

2008

2008 Proviron

36 ploegen nemen dit keer deel. Proviron wint in de Open Klasse, met 6 seconden voorsprong op Summa. Maenhout Dames wint voor het 2e opeenvolgende jaar, met nipte voorsprong op Proviron Dames.

2010

2009 Maenhout D

De economische crisis laat zich ook op de WVSR voelen en er zijn heel wat minder deelnemers. In Open Klasse wint Mutoh voor Orac. De dames van Maenhout kapen voor de 3e opeenvolgende keer de 1e plaats weg, Verstraete Dames is 2e.

2010

2010 Summa

Terug wat meer deelnemers dit jaar. Na jarenlange deelname wint Summa welverdiend in Open Klasse voor Bonar-Xirion II na een zeer spannende finale. Bij de Dames winnen Verstraete voor Frima.

2011

2011 Frima

Voor het eerst een nieuwe tijdsindeling, met 1e start na de middag en BBQ ‘s avonds. Een vergelijkbaar aantal deelnemers als vorig jaar. De ploeg van Firetechnics wint overtuigend. Bij de dames wint de ploeg van Frima.

2012

2012 Verstraete

De deelnemers trotseerden de felle wind en een occasionele regenbui. De finale in de Open Klasse werd gewonnen door Verstraete na een spannende finale tegen Frima met exact 2 seconden verschil. Debutant Metagenics I kon voor hun eerste deelname al direct beslag leggen op de 3e plaats!
Andere nieuwkomer Groep Sleuyter I pakte zeer sterk uit door bij hun eerste deelname al direct de beste tijd van de dag neer te zetten!

2013

2013 Stad Oostende

18 ploegen roeiden een fantastische race, met veel spannende momenten. De finale in de Open Klasse werd gewonnen door de ploeg van Stad Oostende, AltéAd Devriendt was een waardige tegenstander. Verstraete eindigde derde. Bij de Dames werd dit jaar ook stevig geknokt, niet minder dan 5 teams streden voor de overwinning. Frima D won de finale voor de dames van Daikin D, nieuwkomer Calcule wist zich knap derde te plaatsen.

2014

2014 Metagenics

15 ploegen namen deel. De finale in de Open Klasse werd gewonnen door de ploeg van Metagenics, die na het 3e jaar deelname de titel wist te veroveren AltéAd Devriendt werd net als vorig jaar tweede, Verstraete eindigde derde.
Bij de Dames werd Metagenics D eveneens overwinnaar, wat het bedrijf 2 titels opleverde! Calcule D werd 2e en wist de snelste tijd van de dag neer te zetten. Op de derde plaats eindigde Stad Oostende.